PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Homofobie, transsexualita a fyzické modifikace patří mezi témata, která rozdělují českou veřejnost. To se nelíbí dvacítce studentů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Svým projektem SkrzPrsty otevírají diskuzi o tom, co dnes je a není normální. Ve středu 2. dubna se 14|15 Baťův institut promění v platformu pro otevřenou debatu. Projekt SkrzPrsty, pořádaný studenty zlínské univerzity, přináší nejen téma tolerance v české společnosti.

NIKE AIR HUARACHE

Ve středu 2. dubna se 14|15 Baťův institut promění v platformu pro otevřenou debatu. Projekt SkrzPrsty, pořádaný studenty zlínské univerzity, přináší nejen téma tolerance v české společnosti. Akce vznikla díky Komunikační agentuře, která studentům Fakulty multimediálních komunikací pomáhá rozjet své vlastní projekty. „Již od počátku našeho studia ve Zlíně nám tady chyběla kulturní akce s hlubším sociálním přesahem. Máme pocit, že jsme dostatečně otevření a tolerantní lidé, abychom se mohli těmto tématům věnovat s nezaujatým pohledem,“ přibližují vznik projektu manažeři Jan Tomešek a Barbora Kalousková, studenti druhého ročníku oboru Marketingové komunikace.

Tento rok se bude na Skrz Prsty diskutovat homofobie, transsexualita a fyzické modifikace (tetování, piercingy, ...). „Připravujeme den plný diskuzí s lidmi zabývajícími se touto tématikou, jako je queer performer Josef Rabara (vystupující pod pseudonymem Mušnula) nebo lidé z pražského tetovacího studia Hell. Návštěvníci budou mít možnost zhlédnout dokumentární spoty, které natočil náš audiovizuální tým, dokumenty promítané v kině a divadelní představení,“ lákají na zajímavý program manažeři.

Organizátoři však nechtějí prezentovat pouze jeden úhel pohledu na danou problematiku. „Na přednášky jsme pozvali nejen kontroverzní řečníky, ale také účinkující, kteří se na první pohled nijak neliší svou sexualitou a vyjádřením od většiny, přestože patří do výše zmíněných, společností kritizovaných skupin,“ potvrdila Barbora Kalousková. „Chceme navodit atmosféru oboustranného dialogu, nikoliv provokovat,“ doplnil Jan Tomešek.

A proč právě homofobie, transsexualita a fyzické modifikace? „Tato tři témata jsme si vybrali kvůli tomu, že společností stále nejsou přijímané, i když se o nich hovoří. Navíc ve svém okolí máme mnoho přátel z těchto skupin, kteří se setkávají s nepochopením,“ zdůvodňuje Barbora Kalousková. Přestože se svým projektem snaží něco změnit, studenti cítí oporu na své alma mater. „Kdyby nebylo Komunikační agentury na Fakultě multimediálních komunikací, nebylo by ani Skrz Prstů. Velké poděkování patří paní děkance doc. MgA. Janě Janíkové, ArtD., která nás podporovala již při vzniku projektu, jenž na akademické půdě není zrovna obvyklý. Oporou při řešení veškerých záležitostí s projektem nám je samozřejmě ředitel Komunikační agentury Mgr. Josef Kocourek.“

 

FaLang translation system by Faboba