PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Kolik lidí vstupuje do registrovaného partnerství u nás? Je to více než v předchozích letech? Na tyto a další otázky najdete odpovědi v tomto článku, vycházejícímu ze statistik a zprávy, kterou nám poskytl Milda Šlehofer, který se tímto tématem dlouhodobě zabývá.

nike boys tights size chart women dresses pants

V druhé polovině roku 2013 vstoupilo do registrovaného partnerství 111 gay a lesbických párů. 66 z nich bylo mužských, 45 ženských. Oproti předchozímu roku, kdy to bylo 104, jde o mírný nárůst, který je ovšem setrvalý. Ve 20 případech byl jedním z partnerů nebo partnerek cizinec, a to i ze zemí jako Palestina, Bolívie, Indie, Austrálie nebo Rusko. Ovšem nejpočetnější skupinou i nadále zůstávají Slováci.

Zajímavý obřad byl podle vedoucí matriky středočeského kraje Jaroslavy Vrňákové právě ten, kde byl jeden z partnerů z Palestiny. Partneři se znali 17 let, proto byli opravdu šťastní, že se jim podařilo sehnat všechny státem stanovené doklady. Poté se konala svatební párty v Kutné Hoře s jedinečnou atmosférou.  Navíc budou tito partneři letos pořádat oslavu své registrace spolu s hosty z celého světa jako jsou Irsko, Španělsko nebo Dominikánská republika.

Zákon o registrovaném partnerství od 1. července 2006 do 31. prosince 2013 využilo celkem 1692 gay a lesbických dvojic. Svůj vztah se rozhodlo zpečetit 2284 gayů a 1100 leseb. 206 párů tvoří i partneři jiné národnosti. 191 registrací bylo zrušeno, což je v porovnání s rozvodovostí manželství stále nízké procento. Na rozdíl od jiných evropských zemí, kde existuje registrované partnerství již delší dobu, u nás zájem o něj i nadále stoupá. Odborníci to vysvětlují „nedospělostí“ Česka, které se v tomto směru stále ještě vyvíjí.

Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění v loňském roce souhlasí s registrovaným partnerstvím 72 % obyvatel ČR, pro adopci dětí jich je 34%. Podpora práv leseb a gayů je obecně častější mezi sympatizanty politické pravice, u lidí ve věku 20 až 29 let, u obyvatel Prahy a mezi těmi, kdo se nehlásí k žádné církvi nebo náboženské organizaci. Méně častá je naproti tomu podpora těchto práv u sympatizantů levice, u populace ve věku nad 60 let a mezi věřícími lidmi hlásícími se k římskokatolické církvi. Z nové politické reprezentace se ve prospěch práv gayů a leseb vyjádřil zatím jen nový ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier, který již v minulosti hájil např. možnost práva adopcí apod.

Zdroj: Milda Šlehofer, statistik registrovaného partnerství v ČR

 

FaLang translation system by Faboba