PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

 První květnový víkend se v pražském Domě národnostních menšin sešlo přes 20 Romů a Romek menšinové sexuální orientace na historicky prvním semináři romských gayů, leseb, bisexuálů a translidí, organizovaného sdružením ARA ART. Těm byl posléze zamezen přístup do jednoho z pražských gay clubů a účastníci večera mají pádný důvod se domnívat, že v souvislosti s jejich etnickou příslušností. 

Klær Nike

Tato zpráva nám přišla od organizátorů zmiňovaného semináře, který měl jinak velmi klidný průběh. Během dvoudenního setkání se účastníci rozdělili do skupin, které se zúčastnily dvou různých workshopů vedených módním návrhářem Pavlem Berkym a fotografem Lukášem Houdkem. Pod vedením obou profesionálů účastníci vytvořili sérii fotografií či šaty s tematikou přijetí vlastní identity. Nedělní workshop vedený romskou politoložkou Editou Pišojovou-Stejskalovou se pak zaměřoval na aktivismus romských LGBT lidí, a to nejen z pohledu příslušníků sexuální menšiny, ale především z pohledu mladých vzdělaných Romů, kteří jsou si vědomi svých silných stránek a jsou na ně patřičně hrdí. Ti mohou působit nejen na většinovou společnost, ale i samotné příslušníky romských komunit.

Téma romského aktivismu bylo velmi aktuální zejména vzhledem k tomu, že čtyři z účastníků nebyli předešlého večera vpuštěni do pražského gay klubu Thermax. Poté co byla vpuštěna skupina asi 15 Romů a Romek do prostor podniku, ostraha odmítla vpustit další 4 osoby (3 muže a 1 ženu) s tím, že nemají klubovou kartu, kterou nepožadovali po žádném z předchozích neromských hostů. Zástupce manažera, kterého David Tišer a Lucie Fremlová upozornili na protizákonnost tohoto diskriminačního jednání, nakonec všechny zbývající účastníky do klubu vpustil s tím, že trval na tom, že se jedná o interní nařízení. V klubu posléze k žádným problémům, které vedení spojovalo s přítomností Romů, nedošlo. Tento incident ve finále potvrdil potřebnost akcí zaměřených na aktivizaci menšin v menšinách, ať už se jedná o pozici Romů a Romek v LGBT menšině, která je mnohdy diskriminuje na základě etnického původu, či o postavení LGBT lidí v romské menšině.

FaLang translation system by Faboba