PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

V sobotu 13. června 2015 se v klubu Mecca konalo finále prvního ročníku soutěže GAY ROKU. Titulem se od té chvíle může pyšnit Jirka Korytář, v civilním životě koordinátor vzdělávání v nadnárodní kosmetické firmě. Porotu mimo jiné okouzlil svým přirozeným vystupováním a sympatickým úsměvem. Nejen Jirka, ale ani PROUD nepřišel během tohoto večera zkrátka: ve veřejném hlasování v internetové anketě získal cenu Gay Star Projekt roku 2015, navíc mu organizátoři soutěže věnovali finanční dar v hodnotě 5 000 Kč. 

Nike

Hned po skončení finále pro Jirku nastal kolotoč ''pracovních povinností''. Můžete jej potkat nejen na společenských akcích, ale také na debatách o LGBT tématech. Nám se jej podařilo vyzpovídat na diskusi o LGBT rodičovství, kterou PROUD pořádal v rámci pravidelných akcí pro veřejnost Pod Proudem.  

Jirko, gratulujeme k tvé výhře v soutěži Gay Roku. Musím přiznat, že jsi byl od začátku naším favoritem. Rádi bychom ti položili pár otázek.

Jaký je tvůj názor na instituci "registrovaného partnerství"?

Nejdříve poděkuji za přání, udělal jsi mi radost. K otázce samotné – samozřejmě tuto instituci schvaluji, s partnerem jsme ve svazku již šest let. Zároveň ale cítím, že je potřeba zákon novelizovat, nereflektuje všechny aktuální potřeby gay a lesbických párů, obzvláště těch, které společně vychovávají děti.

Je podle tebe nějaký důvod, proč se tolik gayů a leseb do tohoto svazku nežene?

Myslím, že je to stejné jako s klasickým manželstvím, dnes se všeobecně moc lidí do svazku nehrne. Samozřejmě to také může být neúplností toho zákona. Osobně bych rád u nás viděl třeba francouzský model, kde vedle sebe stojí PACS (civilní svazek) a manželství pro všechny.

Myslíš, že jedním z důvodů je fakt, že v rámci registrovaného partnerství není možné osvojit si dítě partnera/partnerky nebo zažádat o adopci?

Ano, otázka rodičovství je jedním z klíčových nedostatků toho zákona. Je s podivem, že pokud gay nebo lesba nevstoupí do registrovaného partnerství tak se adopčního procesu zúčastnit mohou. Pokud však už v reg. partnerství žijí, je jim adopce vysloveně ze zákona znemožněna. 

Proč by měla být novela zákona o registrovaném partnerství podle tebe prosazena?

Jsem si jistý, že dvě mámy/dva tátové dokáží vytvořit pro své děti láskyplné zázemí, pečovat o ně a vychovávat z nich spořádané občany. A o to přeci státu jde! Proto mě štve, že taková rodina nemá oporu v zákoně a toto křehké rodinné pouto může být lehce přetrhnuto. Takže stát místo podpory rodin tyto rodiny ničí a dopadá to právě na děti.

Ty sám uvažuješ o založení rodiny?

Zatím nejsem na rodičovství připraven, ale kdo ví, jednou možná.

Co bys vzkázal politikům?

Politicky korektní verze: "Nebojte se změn a berte si za příklad státy, kde partnerství či manželství funguje včetně adopcí, žádný problém to nevyvolává, ba naopak společnost je více stabilní." Jinak bych to vyjádřil asi takto: "Vyndejte si konečně hlavu ze zadku a chvíli zkuste pracovat i pro lidi, kteří si vás zvolili."

Jirko, děkujeme za rozhovor.

Finále soutěže Gay RokuFinále soutěže Gay RokuJiří KorytářKampaň #GayIsOk

FaLang translation system by Faboba