PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Pokud jste to v zahraničních rubrikách novin nezahlédli, není to vaše chyba. U velmi konzervativních sousedů revoluční novinka totiž česká média nezaujala. Zákon, na který netrpělivé čekají polští trans lidé, je na spadnutí. Pokud projde, konečně se možná dočkají uznání. Možná.

TransgenderWashroom

Air Jordan 1

To zpochybňující slovo je na místě. Horní komora tamního parlamentu, která se jím zabývala před několika týdny, jej k připomínkování poslala parlamentním výborům. A tam může dojít k takovým změnám, že se situace vlastně zkomplikuje víc než dosud. Už nyní tomu nahrávají některé pozměňovací návrhy pravicových zákonodárců.

Jen tři podmínky

Dosud polští trans lidé v zemi museli procházet zdlouhavou soudní bitvou, než se jim podařilo vybojovat právní uznání. Podle nového zákona, který nyní leží v parlamentních lavicích, stačí jen splnit tři kritéria: Žadatel musí být polský občan, musí být svobodný, musí disponovat dvěma lékařskými posudky.

Zákon by mohl být schválen v září.

trans news

 

Polsko stále rozdělené

To, že se jinak konzervativně založená polská společnost více otevírá, naznačily výsledky parlamentních voleb před čtyřmi roky. Tehdy se do polského Sejmu dostala i Anna Grodzka, rozená jako Krzysztof Bęgowski.

Že ale situace není ještě nijak růžová, připomněla v jednom nedávném rozhovoru Conchita Wurst, která byla hvězdou zahájení letošní Prague Pride. Mluvila o zkušenostech přijímání Pride v některých metropolích. „Třeba ve Vídni máme Pride, které se účastní hlavně lidé z LGBT komunity. V Amsterodamu oproti tomu slaví celé město, všichni mají vyvěšené vlajky, o festivalu se pořád mluví v rádiu i televizi, je to prostě národní událost. A v Polsku ohlašovali bojkoty a já musela mít ochranku,“ popsala.

FaLang translation system by Faboba