PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Novela zákona o registrovaném partnerství je o krok blíže schválení. Na tiskové konferenci PROUDu ve Sněmovně, která měla připomenout přehlížení právní nejistoty rodin s 900 dětmi, zazněly přísliby, jež by situaci mohly změnit.

DSC 0043

Novela, která by umožnila osvojení dítěte registrovaným partnerem, nebiologickým rodičem, byla předložena už před rokem. Od té doby leží v poslaneckých lavicích a pokusy dostat ji na program jednání byly zatím neúspěšné. A to i přesto, že byla předložena zákonodárci napříč politickým spektrem.

Tiskovou konferenci, která se uskutečnila v pátek 18. září dopoledne, pořádal PROUD ve spolupráci s poslankyní a předsedkyní sněmovní Stálé komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny Radkou Maxovou (ANO). Ta je hlavní předkladatelkou novely. Zúčastnil se jí také ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), poslankyně Jana Hnyková (Úsvit), poslanci Jiří Dolejš (KSČM), Jaroslav Zavadil (ČSSD) a František Vácha (TOP 09/STAN).

„Rok s rokem sešel a bohužel se nic nestalo. My se návrh pravidelně snažíme zařadit na program schůze, ale bohužel jsme nikdy nezískali dostatek hlasů, aby byl zařazen jako pevný bod a puštěn do druhého čtení,“ řekla v úvodu tiskové konference Radka Maxová.

Možná iniciativa vlády

Ministrovi proto už došla trpělivost s dlouhým čekáním na to, než se poslanci začnou návrhem zabývat. „V krajní situaci může dojít k tomu, že když se něco stane s biologickým partnerem, tak dítě bude odebráno do dětského domova, protože druhý z partnerů k němu nemá právní vztah,“ vysvětlil, proč by se nemělo s jejím projednáváním otálet.

DSC 0088

Dohodl se proto s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO), že pokud se nepodaří brzy poslanecký návrh projednat ve Sněmovně, předloží ho jako návrh vládní.

Za platformu PROUD vystoupil její koordinátor Jan Kozubík. Poznamenal, že PROUD o novele už dva roky intenzivně vyjednává s českými zákonodárci. Uvítal proto iniciativu ministra Dienstbiera. „Šedesát procent populace tuto novelu podporuje a drtivá většina odborníků, mezi něž patří například vedoucí katedry psychologie Masarykovy univerzity či ředitelka Institutu náhradní rodinné péče, se jednoznačně postavila za rodičovství stejnopohlavních párů,“ dodal k tomu.

O podpoře dalších politiků a osobností z umělecké a odborné scény více viz www.stejnarodina.cz

Co by novela přinesla?

Pokud bude schválena, přestane v České republice žít přes 900 dětí v právní nejistotě a bez sociálních jistot (zastupování u lékaře, ve škole, sirotčí důchod, dědění v první linii atd.), které mají ostatní děti. Rodiče stejného pohlaví pak také získají v tomto ohledu rovnocenné postavení před zákonem.

Buty, koszulki, spodnie Dziecięce
FaLang translation system by Faboba