PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

PROUD na první Evropské lesbické konferenci ve Vídni, 5. - 8. října 2017


Před měsícem se konalo v evropském i světovém kontextu unikátní setkání. Zakladatelka a koordinátorka seniorského programu PROUDu, Jolana Novotná, na něm vystoupila v panelu o stárnutí.

nike sb zoom bruin premium se pink and blue hair

European Lesbian* Conference (EL*C) je nová platforma pro posilování lidských práv a viditelnosti leseb v Evropě a Střední Asii. Jejím cílem je vytvořit akademický, aktivistický, umělecký prostor, ve kterém se lesby* mohou vyjadřovat s hrdostí a beze strachu. Myšlenka vytvořit a pořádat EL*C  vznikla v roce 2016 jako výstup z worskshopu o současnosti lesbického hnutí, který byl součástí konference ILGA Europe v Nikósii na Kypru. Lesby* totiž, na rozdíl od jiných skupin v rámci LGBT+ komunity, dosud nevytvářely svá vlastní fóra, struktury a nástroje, politické agendy, pracovní programy. Přestože byly a jsou významnou hybnou a realizační silou LGBT+ aktivit, jejich vlastní agenda byla upozaděna. EL*C si dala za úkol to změnit. Více než 400 leseb* z 45 zemí, logisticky dokonale zvládnutý program od recepce na uvítanou s europoslankyní, otevřenou lesbou, Ulrike Lunacek, přes workshopy na nejrůznější témata, kulturu, výstavy, speed dating, jógu a buddhistické meditace, skvělé jídlo, večírky, filmy, pochod Vídní za zvuků bubnů po závěrečný brunch a plánování, co dál, ukázaly, jaká síla se začíná probouzet.


Ta síla je navíc mezigenerační. Rada, účastnice, lektorky, performerky, barmanky – věková pestrost byla evidentní. Určitě existuje i přímá úměra mezi stavem lidských práv v té které zemi a věkem tamních leseb*, které se do akce aktivně zapojily. Čím víc práv, tím víc aktivistek ve vyšším věku.

Židle na panelu o stárnutí, na kterém měl PROUD své zastoupení, také obsadily do posledního místečka lesby* všech věkových kategorií. I mladé to téma evidentně hodně zajímá. Ostatně i prezentace samotné bořily věkové hranice. Dr. Antu Sorainen z Helsinské univerzity mluvila o výrazném věkovém rozdílu v lesbických párech jako významném i tabuizovaném prvku v lesbických vztazích. Corinne Rufli, mladá historička z Curyšské univerzity, představila svoji knížku o ženách, kterým je nyní nad 70 let, a milují ženy. Z původní akademické studie se stala populární kniha, první svého druhu ve Švýcarsku, která se dočkala už 4. vydání. Autorka ji na besedách popularizuje i v ostatních německy mluvících zemích. Chystá se dokonce i její překlad do čínštiny. Corinne na poutavých osobních příbězích představuje marginalizovanou a doposud neznámou historii lesbické subkultury ve své zemi, ukazuje proměnu, kterou ženy, o kterých píše, prošly, nejenom za svého života, ale i díky knize. Zoja Matisova, psycholožka a aktivistka z RSFR, se zabývá ageismem a self-ageismem (jak sami sebe posuzujeme, jak se chováme z hlediska předsudků týkajících se věku). Ve svém výzkumu zohledňuje různé gendery. Výzkum je mezinárodní a je možné se do něj zapojit zde. Nejmladší program PROUDu o stárnutí LGBT lidí v ČR vyvolal několik dotazů. Jaká byla cesta od jedné věty o LGBT stárnutí v oficiálním dokumentu z doby před vznikem programu, po jedinečnou odbornou studii, články a rozhovory v mainstreamových médiích, publicitu u odborné i laické veřejnosti, spolupráci napříč LGBT i ne-LGBT organizacemi, zájem v komunitě po pěti letech existence programu?

Ve Vídni se PROUDu podařilo navázat kontakty, které chce dál rozvíjet. Rádi bychom, aby Corinne Rufli přijela za rok na Prague Pride. S Rakušankami domlouváme spolupráci na knížce a výstavě portrétů stárnoucích leseb z ČR a Rakouska. Plánovanou výstavu chtějí prezentovat v Irsku. Z Turecka a Ukrajiny je zájem o naše know-how. Síťování se děje. Síla se začíná probouzet.


* Hvězdička u slova „lesba“ znamená inkluzi – termín označuje kohokoliv, kdo se identifikuje jako lesba, feministka, bi nebo queer osoba, člověk, který se cítí spojen s lesbickým aktivismem.

 

Snímek z prezentace Antu Sorainen:

senior ELC 01

Snímek z prezentace Corinne Rufli:

senior ELC 02

Snímek z prezentace Jolany Novotné:

senior ELC 03

Zprávu z konference najdete zde: https://europeanlesbianconference.org/wp-content/uploads/2017/01/ELC-2017_Narrative_Report-1.pdf 

 

FaLang translation system by Faboba