PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Čtyři roky po přijetí federálního zákona proti údajné homosexuální propagandě se v Rusku zdvojnásobila míra anti-gay kriminality, přičemž podle statistik Centre for Independent Social Research tvoří většinu z nich vraždy.

Nike

Zatímco v roce 2010 bylo v Rusku za zločin z nenávisti uvězněno 18 lidí, tak v roce 2015 stoupl tento počet na 65, a to se jedná pouze o oficiálně zaznamenané případy. Podle ruských LGBT aktivistů se totiž většina obětí bojí obrátit na policii kvůli obavám z nezájmu, případně i tiché podpory jejich trýznitelů. Většina Rusů má tendenci útoky proti LGBT komunitě vnímat jako hrdinství.

Pachatelé se cítí nedotknutelní, protože z přístupu vlády vyvozují, že je jejich chování v určité míře politicky podporováno. Mnoho z nich se svými zločiny veřejně chlubí, přičemž očekává jakousi „morální“ podporu,“ uvádí ruská lidskoprávní aktivistka Světlana Zakharová, členka výboru Russian LGBT Network.

Novodobá inkvizice ve jménu ochrany dětí a mládeže

Zákon, jehož účelem má být údajně ochrana dětí a mládeže před informacemi narušujícími jejich vývoj a podkopávajícími tradiční rodinné hodnoty, zakazuje jakoukoli veřejnou reprezentaci neheterosexuálního chování a vztahů před dětmi a mládeží.
Rodiče a učitelé tak oficiálně ani nesmějí informovat děti o existenci jiných než heterosexuálních vztahů. Legislativa jako taková může být navíc používána i ke kriminalizaci duhových rodin, které v Rusku existují. Autorka zákona a poslankyně Státní dumy Jelena Mizulinová se snažila docílit mimo jiné i odebírání dětí z homoparentálních rodin. Naštěstí neuspěla. Kromě novodobé inkvizice proti LGBT menšině se snaží docílit i zákazu potratů.

Homosexuální pohlavní styk není v Rusku trestným činem od roku 1993 se sjednoceným legálním věkem způsobilosti k pohlavnímu styku. Ruská federace dosud nepřijala žádný zákon, který by chránil LGBT menšinu před diskriminací nebo před zločiny z nenávisti. Motiv skutečné či domnělé sexuální orientace není v trestním řízení považován za přitěžující okolnost.

Rusko nepovažuje homosexualitu oficiálně za nemoc. Homosexuálům není oficiálně zakázaná služba v armádě, ale praktikuje se nepsaný zákon „Don’t ask, don’t tell“. V roce 2013 přijalo Rusko zákaz adopcí dětí do zemí, kde je legální stejnopohlavní manželství, a tím pádem i adopce dětí homosexuálními páry. Adoptovat dítě smí podle ruských zákonů buď manželský pár (muž+žena) nebo jednotlivec bez ohledu na sexuální orientaci.

To, zda by mohla být netradiční sexuální orientace důvodem vyřazení z adopčního procesu, je diskutabilní. Homosexuální rodiny žijí v Rusku většinou v anonymitě a ve větších městech jako je Moskva nebo Petrohrad, kde se snáze ztratí.

Jan Fiala (PROUD, Charlie)


Zdroje:
http://www.pinknews.co.uk/2017/11/24/hate-crimes-have-doubled-against-lgbt-russians-since-creation-of-anti-gay-law/

FaLang translation system by Faboba