PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Ač se to zdá neuvěřitelné, tak ruský úředník uznal dánské manželství dvou mužů Eugena Wojciechowskiho a Pavla Stotsko, které uzavřeli 4. ledna 2018 v Kodani.

nike air max 50 chinese food menu dishes

Po návratu do Ruska požádali tamní úřady o jeho uznání, přičemž očekávali odmítnutí. O to větší překvapení je čekalo, když jim vládní zaměstnanec do pěti minut potvrdil jejich zahraniční sňatek, který neodpovídá definici manželství, kterou schvaluje většina ruského obyvatelstva.

Podle nejaktuálnějších průzkumů 83 % Rusů a Rusek považuje homosexualitu za neakceptovatelnou, což je oproti předchozím obdobím značný nárůst. Vinu na tom nese pravděpodobně federální zákon proti propagaci netradičních sexuálních orientací z roku 2013. Podle Evropského soudu pro lidská práva je takový zákon porušením Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod.

Manželství okamžitě zrušeno

Jak se dalo očekávat, tak Ruská federace se s něčím takovým rozhodně nesmířila. Úřady oběma mužům okamžitě zabavily pasy a uložily jim pokutu. Nicméně podle údajů ruské zákony o uznávání zahraničních sňatků nemají žádnou přímou definici manželství jako svazku muže a ženy.

Ruský LGBT+ aktivista Nikolaj Alexejev se na základě tohoto snažil prosadit stejnopohlavní manželství. Když moskevské úřady odmítly oddat dvě ženy Irinu Fedotovou a Irinu Šipitko na základě zákonné definice manželství, zkusil tak znovu učinit prostřednictvím uznávání zahraničních sňatků párů stejného pohlaví.

Dotyčné ženy se tedy vzaly v Torontu, a pak zažádaly Rusko o uznání sňatků. Opět neuspěly. Jejich případem se momentálně zabývá Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Jediným případem manželství lidí stejného pohlaví je svatba dvou žen z Petrohradu. Navenek se sice jednalo o sňatek dvou žen, ale jedna byla úředně mužem, respektive neprošla procesem změny úředního pohlaví.

„Jedná se vesměs o stejnou situaci jako, když Řecko přijalo zákon o občanských sňatcích, který neobsahoval žádnou zmínku o tom, že by se muselo jednat o svazek muže a ženy.“

Jan Fiala (PROUD)

Zdroje: http://www.thenewcivilrightsmovement.com/ryanjent/russia_brings_charges_against_gay_couple_whose_marriage_they_accidentally_recognized http://www.pinknews.co.uk/2018/01/26/russia-recognises-gay-marriage-for-the-first-time-in-shock-move/ http://www.pinknews.co.uk/2009/08/27/russian-lesbian-couple-go-to-court-over-right-to-marry/ https://sputniknews.com/russia/20100721159899084/

FaLang translation system by Faboba