PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Státní tajemnice Severního Irska Karen Bradley řekla, že by gayům a lesbám žijícím v Severním Irsku mohla zpřístupnit institut manželství centrální vláda v Londýně, tedy Westminsterský palác. Rovnoprávnost v manželství by se pak stala právní realitou v celém Spojeném království.

nike

Snahy o uzákonění gay a lesbických sňatků v Severním Irsku vždy skončily neúspěchem kvůli dlouhodobému odmítavému postoji ze strany Demokratické unionistické strany (DUP) Arlene Foster.

Nicméně poté, co došlo ke změně rozložení politických sil jak v tamním parlamentu, tak i ve Westminsterském paláci, kdy je britská konzervativní premiérka Theresa May závislá na toleranci své vlády ze strany DUP, rozhodli se severoirští LGBT+ aktivisté a aktivistky obrátit na centrální vládu.

Státní tajemnice Severního Irska Karen Bradley na to reagovala vstřícným gestem, kdy připustila možnost legalizace rovného manželství nikoli ve Shromáždění Severního Irska, nýbrž ve Westminsterském paláci. Zároveň připomněla, že by všichni poslanci a poslankyně měli hlasovat o této otázce podle svědomí, a že by neměli být tlačeni k hlasování „proti“.

„Severoirští LGBT+ aktivisté podle mě chytře využili současné politické situace, kdy je konzervativní vláda Theresy Mayové závislá na podpoře ze strany Unionistů. Fakt, že se tato, dříve irelevantní, strana podílí na exekutivě, jim přispěl v jejich snaze o přesunutí rozhodování o definici sňatků v Severním Irsku na Westminsterský palác.“ (Jan Fiala, PROUD)

Proč v Severním Irsku ještě není legální gay a lesbické manželství?

První zemí Spojeného království, která umožnila gayům a lesbám uzavřít manželství, byla v roce 2013 Anglie a Wales následovaná v roce 2014 Skotskem. Proč se k tomu dosud neodhodlalo Severní Irsko?

Důvodem je výše zmiňovaný odmítavý postoj Unionistů, kteří neváhali v momentě, kdy tamní parlament přijal příslušný zákon o gay a lesbických sňatcích, využít práva křížového hlasování (petition of concern), které jim garantuje Velkopáteční dohoda. To spočívá v právu vetovat některé zákony, které nenašly podporu napříč celým politickým spektrem, tzn. jak u protestanské DUP, tak i u katolické Sinn Féin.

„Pokud se opravdu podaří přenést pravomoc rozhodovat o legalizaci sňatků pro gaye a lesby v Severním Irsku na Londýn, dalo by se říci, že tamní LGBT+ aktivisté mají dosažení svého dlouhodobého cíle, tedy manželské rovnosti, v kapse. Rovnost v manželství podporují jak labouristé, tak i konzervativci, kteří jsou tradičně ve většině.“ (Jan Fiala, PROUD)

„Za současné právní úpravy se musí gayové a lesby žijící v Severním Irsku spokojit pouze s registrovaným partnerstvím, které prosadila v roce 2005 labouristická vláda Tonyho Blaira. Pokud uzavřou sňatek v Anglii, Walesu nebo Skotsku, uznají jim ho severoirské úřady jako registrované partnerství.“(Jan Fiala, PROUD)

Manželská rovnost v zámoří na Channel Islands

Co se týče Britských korunních závislých území a Zámořských území Spojeného království, tak ty disponují vysokou mírou svrchovanosti na centrální vládě Londýně, kdy se Spojeným královstvím sdílejí pouze měnovou a bezpečnostní politiku (Spojené království odpovídá za jejich bezpečnost v případě ohrožení – viz Válka o Falklandy).

O uzákonění manželství nebo registrovaného partnerství gayů a leseb rozhodují samy nezávisle na postoji Westminsterského paláce.

Gayové a lesby smějí uzavřít sňatek téměř ve všech Britských korunních závislých území, kromě Jersey, kde se zatím musí spokojit pouze s registrovaným partnerstvím.

Co se týče zámoří, tak se právní úprava velmi liší. Například Kajmanské ostrovy mají ústavní definici manželství jako svazku muže a ženy, kdežto na Falklandách je legální manželství gayů a leseb.

Rovné sňatky byly legalizovány taktéž na Pitcairnových ostrovech, malém souostroví v Tichém oceánu, kde této možnosti nebylo zatím využito.

Manželství gayů a leseb bylo dále legální na Bermudách, kde bylo později zrušeno, a nahrazeno domácím partnerstvím. Tento krok se chystají tamní LGBT+ aktivisté soudně napadnout.

(Jan Fiala, PROUD)

https://www.pinknews.co.uk/2018/02/20/equal-marriage-in-northern-ireland-could-be-settled-in-westminster-uk-government-says/ https://en.wikipedia.org/wiki/Legislative_Assembly_of_the_Falkland_Islands https://www.theguardian.com/global/2015/jun/22/pitcairn-island-population-48-passes-law-to-allow-same-sex-marriage https://www.pinknews.co.uk/2018/02/16/bermuda-faces-fresh-lawsuit-over-anti-gay-marriage-law/

FaLang translation system by Faboba