PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Středolevicový kandidát na kostarického prezidenta Carlos Alvarado porazil v nedělních volbách jasnou většinou svého rivala Fabricia Alvarada Muňoze, evangelického pastora, který založil celou svojí politickou kampaň na odmítání legalizace gay a lesbických sňatků.

Nike Air Jordan 1 Retro

Ty se totiž staly žhavým politickým tématem nejen v Kostarice, nýbrž ve většině zemí Latinské Ameriky, neboť podle lednového rozhodnutí Meziamerického soudu pro lidská práva je neslučitelné s Americkou konvencí o ochraně lidských práv a základních svobod, aby byl institut manželství přístupný pouze heterosexuálním párům.

Ačkoliv se jedná o celkem 16 zemí, včetně těch hodně konzervativních, řídit se jím hodlá zatím pouze Panama, Kostarika a Chile. V Kostarice podporuje sňatky gayů a leseb nově zvolený prezident, v Panamě generální prokurátor a v čile bývalá prezidenta Michele Bacheletová, kterou ale v prezidentském křesle vyměnil konzervativní exprezident Sebastian Piňera. Ten navzdory svému dřívějšímu nesouhlasu s gay a lesbickými sňatky připustil závaznost rozhodnutí Meziamerického soudu, ale zároveň řekl, že jejich legalizace nebude pro jeho administrativu prioritní.

Bude Kostarika první středoamerickou zemí s manželskou rovností?

Carlose Alvarada volilo 60,8 % Kostaričanů a Kostaričanek, zatímco Fabricia Alvarada Muňoze 39,2 %.

„Slibuji, že budu prezidentem všech občanů s respektem, a že budu aktivně bojovat za svobody, rovnost a prosperující budoucnost naší země,“ řekl Carlos Alvarado po svém zvolení.

Gay a lesbické manželství legalizovaly zatím čtyři latinskoamerické země – Argentina, Brazílie, Uruguay a Kolumbie. V Mexiku smějí gay a lesbické páry uzavřít manželství pouze v některých státech.

Pokud Alvarado dostojí svým slibům, pak se možná stane Kostarika první středoamerickou zemí, která legalizovala sňatky gayů a leseb.

Od roku 2013 je v Kostarice legální neregistrované soužití gay a lesbických párů, které jim garantuje určitá práva a povinnosti.

Jan Fiala (PROUD)

https://www.pinknews.co.uk/2018/04/02/pro-gay-marriage-candidate-wins-huge-victory-to-become-costa-rican-president/

FaLang translation system by Faboba