PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Londýnské sídlo Společenství národů (Commonwealth of Nations), které sdružuje Velkou Británii a její bývalé kolonie, obdrželo ve středu petici se 104 tisíci podpisy, požadující britskou omluvu za globální vývoz homofobie, jehož se dopouštěla v dobách imperialismu a kolonizace.

Alle Artikel

Jedná se o první případ, kdy se LGBT+ lidská práva řeší na pravidelném setkání vládních představitelů zemí Commonwealthu, mezi něž patří i země Afriky, Středního východu a Latinské Ameriky, kde je pohlavní styk mezi lidmi stejného pohlaví stále nezákonný. Právním pramenem trestnosti homosexuálního aktu jsou britské koloniální zákony proti sodomii.

V textu zmiňované petice s názvem „CommonEquality“ požadují LGBT+ aktivisté, aby se vládní představitelé 53 zemí během summitu, který proběhne ve dnech 16. – 20. dubna zabývali porušováním LGBT+ lidských práv v Ugandě, Nigérii a Keni, a aby se britská vláda omluvila za implementaci homofobních nálad do těchto zemí.

„Největším problémem zemí, jako jsou Uganda, Nigérie a Keňa, je fakt, že většina tamních obyvatelstva vnímá homosexualitu jako něco, co pochází ze západního světa, ačkoliv to není pravda,“ řekl výkonný ředitel nadace African Equality Edwin Sesange v rozhovoru pro PinkNews.

„Cílem petice, kterou předáváme Britům a vládním představitelům zemí Commonwealthu, je mimo jiné také vyvrácení onoho mýtu, že homosexualita má původ v západním světě, ačkoliv je to zcela obráceně. Západ k nám nedovezl homosexualitu, nýbrž homofobii,“ dodal Sesange.

Britská konzervativní premiérka Theresa Mayová v reakci na to řekla, že britská vláda souhlasí se stanoviskem LGBT+ aktivistů, a že anti-gay zákony v některých zemích Commonwealthu mají skutečně původ v koloniální minulosti.

Třináctá komnata dnešní Velké Británie

Při příležitosti 50. výročí zrušení zákonů proti sodomii v Anglii a Walesu je o to více důležité, abychom udělali další tlustou čáru za touto historií,“ řekla Mayová novinářům z PinkNews.

Homosexuální pohlavní styk neboli sodomie byl podle trestního zákoníku kodifikovaného v roce 1533 britským králem Jindřichem VIII. hrdelním trestným činem. Posledními popravenými byli James Pratt a John Smith v roce 1853, krátce před zrušením trestu smrti za sodomii. Dalšími známými osobnostmi stíhanými pro sodomii byli básník Oscar Wilde, nebo matematik Alan Turing, který rozluštil nacistický kód Enigma.

Z bývalých britských kolonií je homosexualita trestná podle koloniálních zákonů proti sodomii například v Indii, v Zambii, v Zimbabwe, v Tanzanii, v Keni apod. V některých z nich byly tyto zákony dokonce zpřísněny tak, že se nově vztahují i na lesby, nebo že trestají i rodinné příslušníky lidí s homosexuální orientací.

Příkladem je ugandský zákon z roku 2014, podle něhož by šlo za homosexuální pohlavní styk uložit i trest smrti. Možnost uložení trestu smrti za sodomii pak zrušil ugandský ústavní soud.

Jan Fiala (PROUD)

Zdroje: https://www.pinknews.co.uk/2018/04/11/petition-handed-in-to-commonwealth-hq-demands-britain-apologises-for-exporting-homophobia/

(2007) A Gay History of Britain: Love and Sex Between Men Since the Middle Ages. Greenwood World Publishing, 109. ISBN 1846450020

FaLang translation system by Faboba