PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Průzkum Public Religion Research Institute z roku 2017, kterého se zúčastnilo více, než 40 tisíc Američanek a Američanů napříč celými Spojenými státy, došel k závěru, že většina amerického muslimského obyvatelstva podporuje právo gay a lesbických párů na sňatek.

Jedná se o velmi zvláštní jev, neboť odpor předních náboženských vůdců od rozhodnutí Nejvyššího soudu USA v kauze Obergefell proti Hodgesovi, které legalizovalo manželství párů stejného pohlaví ve všech 50 amerických státech, stále přetrvává. Ačkoliv duchovní i nadále odmítají gay a lesbické sňatky, samotní věřící jsou zřejmě jiného názoru.

Sneakers

„Většina náboženských skupin v USA podporuje gay a lesbické manželství. V některých se jedná dokonce o drtivou většinu: 97 % unitářů, 80 % buddhistů, 80 % nábožensky nevyhraněných, 77 % Židů a 75 % hinduistů. Z ostatních se pak jedná dvoutřetinovou podporu: 67 % protestantů, 66 % katolíků, 66 % pravoslavných a 51 % muslimů,“ říká průzkum.

Ačkoliv se u muslimů a muslimek jedná o těsnou většinu, tak pouze 34 % respondentů je zásadně proti. 15 % nemá na tuto otázku jednoznačný názor. Ač jsou tedy muslimové stereotypně vnímáni jako nejvíc nepřátelská náboženská skupina, pokud jde o práva LGBT+, v některých lokalitách mohou mile překvapit.

Naopak většinově proti manželství gayů a leseb jsou evangelíci (58 %) společně s mormony (53 %) a Svědky Jehovovými (63 %).

61 % Američanů podporuje manželství gayů a leseb

Co se týče USA, tak 61 % Američanů souhlasí s právem gayů a leseb na uzavření manželství. Z jednotlivých států byla většinová podpora zaznamenána ve 44 z 50. Většinové odmítání manželské rovnosti bylo zaznamenáno v Alabamě, Mississippi, Tennessee, Západní Virginie, Louisianě a Severní Karolíně.

V průzkumu Američanky a Američané také podpořili zákonná opatření proti diskriminaci LGBT+ menšiny v zaměstnání, bydlení a přístupu ke zboží a službám. 70 % lidí podpořilo takové zákony, a to navzdory tomu, že se Republikánská strana dlouhodobě těmto otázkám vyhýbá, ba ji dokonce i aktivně bojkotuje.

60 % amerického obyvatelstva také odmítá náboženské výjimky z antidiskriminačních zákonů, které by umožnily soukromým podnikatelům odmítnout poskytovat služby gay a lesbickým párům. Týká se to zejména svateb. Má například květinářka právo odmítnout navázat kytici na gay svatbu? Má provozovatel sňatkové agentury právo odmítnout uspořádat svatební obřad pro lesbický pár? V sázce je například také právo lékařů odmítnout provádět interrupce z náboženských důvodů apod.

Odpovědi na tuto otázku obecně vyvolávají velké vášně nejen v USA, ale i u protinožců a dokonce i v Evropě, kde například soud v Belfastu uvalil pokutu na cukráře, kteří odmítli upéct dort s nápisem na podporu LGBT+ práv.

Jan Fiala (PROUD)

https://www.pinknews.co.uk/2018/05/01/most-us-muslims-now-support-same-sex-marriage/

FaLang translation system by Faboba