PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Dcera bývalého kubánského prezidenta Raúla Castra Mariela oznámila na tiskové konferenci k blížícímu se Mezinárodnímu dni proti homofobii, bifobii a transfobii, že udělá vše, co je v jejích silách, aby LGBT+ Kubánci a Kubánky mohli uzavřít manželství.

Air Jordan 1

K tomu by mohlo dojít ještě letos, protože se v červenci chystají rozsáhlé ústavní novely, mezi něž by mohly být zařazeny i gay a lesbické sňatky. Kubánská ústava definuje manželství jako svazek muže a ženy, a proto je pro přijetí zákona o manželské rovnosti zapotřebí ústavní většiny.

Mariela podporu LGBT+ právům vyjádřila už dříve a řekla, že současná kubánská legislativa je diskriminační vůči gay a lesbickým párům. Vymezila se také vůči sociálně konzervativnímu klimatu, které v kubánské společnosti stále přetrvává.

Po odchodu svého otce proto vyzvala nového prezidenta Diaze-Canela, aby začal věnovat větší pozornost LGBT+ tématům, a aby k nim přistupoval s maximální citlivostí.

Temná historie komunistické Kuby

Homosexualita je na Kubě legální od roku 1979, ale zdejší legislativa neposkytuje LGBT+ minoritě dostatečnou právní ochranu. Gay a lesbické páry zatím nemohou uzavřít ani manželství, ani registrované partnerství.

Od roku 1959, kdy se dostal k moci Fidel Castro, byli homosexuálové a obecně příslušníci sexuálních menšin oběťmi represí podobně jako ve většině komunistických režimů, které vnímaly menšinovou sexuální orientaci jako protisocialistickou.   Teprve v poslední době lze vypozorovat rostoucí míru akceptace LGBT+ menšiny v kubánské společnosti. Významný podíl na tom má právě zmiňovaná Mariela Castrová, která se angažuje v LGBT+ aktivismu, včetně osvěty v oblasti prevence HIV/AIDS.

Jan Fiala (PROUD) 

https://www.pinknews.co.uk/2018/05/05/mariela-castro-to-push-for-same-sex-marriage-in-cuba/

FaLang translation system by Faboba