PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Katolické Filipíny mají našlápnuto k legalizaci sňatků pro gay a lesbické páry. Tamní nejvyšší soud se začal zabývat kauzou LGBT+ aktivisty a právníka Jesus Falcise, který napadl filipínský zákon o rodině, podle něhož je manželství zvláštní smlouvou stvrzující trvalý svazek muže a ženy.

AIR JORDAN

Podle Falcise je zákonné pojetí občanských sňatků jako svazku muže a ženy v jasném rozporu s ústavou garantovaným právem na život a svobodu a na rovné zacházení. Proti jsou tradičně náboženští představitelé, kteří mají na Filipínách silnou autoritu, ale Falcis argumentuje, že manželství uzavíraná před státním orgánem nemají v sekulárním státě s náboženstvím nic společného.

„Dovoluji si připomenout, že je tady řeč pouze o občanských sňatcích. Pokud jde o církevní sňatky, tak tam zůstane každé náboženské organizaci zachována plná svoboda rozhodnout se, jak se k tomuto postaví,“ řekl Falcis britskému deníku The Guardian.

Jako důvod své žaloby uvádí Falcis případ gay páru Cresencia Agbayaniho a Marlona Felipa, kteří jsou z pohledu zákona vnímáni jako cizí lidé, ačkoli spolu žijí už 12 let. Filipínští zákonodárci dosud nepřijali žádný zákon, který by jim přiznával právní status.

Případ z roku 2015 s vnitrostátní i mezinárodní podporou

Jesus Falcis napadl filipínský zákon o rodině pro neústavnost článků 1 a 2, které zakazují gay a lesbickým párům uzavřít manželství, a článků 46 (4) a 55 (6), podle nichž je jiná sexuální orientace jednoho z manželů zákonným důvodem k rozvodu. Podpory se mu dostalo jak ze strany tamních LGBT+ organizací, univerzit a dokonce i prezidenta, tak i vyspělých liberálních demokracií celého světa – Francie, Velké Británie, Kanady, Itálie, Nizozemska, Austrálie a Nového Zélandu.

Přestože na Filipínách není legální manželství, ani registrované partnerství gay a lesbických párů, tak nezákonná Komunistická strana Filipín a její militaristická organizace Armáda nového lidu na svých ovládaných územích běžně sezdávají gay a lesbické páry.

Katolická církev, k níž se hlásí 82,9 % Filipínců a Filipínek, odmítá manželství gay a lesbických párů a aktivně vyzývá tamní politiky, aby hlasovali proti jeho legalizaci, a aby se nezúčastňovali svatebních obřadů tohoto typu. K lidem s jinou sexuální orientací nebo genderovou identitou je podle ní potřeba přistupovat s maximálním citem a vstřícností, ale nestavět jejich svazky na úroveň tradičního manželství.

Filipíny jsou na asijské poměry obecně řazeny spíše mezi gay friendly země v porovnání s Malajsií a Singapurem, kde je praktikovaná homosexualita trestná.

Jan Fiala

https://www.pinknews.co.uk/2018/06/19/philippines-supreme-court-hears-legal-challenge-seeking-equal-marriage/
http://newsinfo.inquirer.net/796671/love-is-love-in-communist-movement http://newsinfo.inquirer.net/664012/archbishop-villegas-homosexuality-is-not-a-sin

FaLang translation system by Faboba