PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Předsedkyně Demokratické unionistické strany Arlene Fosterová, která byla dlouhodobým odpůrcem legalizace manželství gayů a leseb v Severním Irsku, vzdává svůj boj. Ačkoliv se jí myšlenka manželství pro všechny zajídá, počítá s tím, že nové složení Shromáždění Severního Irska takový zákon podpoří. (Současné rozložení politických sil neumožňuje DUP dál uplatňovat právo „petition of concern“)

Boots

Na otázku ohledně dalšího vývoje v jediné zemi Spojeného království, kde mohou gayové a lesby zatím uzavírat pouze registrované partnerství, odpověděla Fosterová levicovému novináři Owenu Jonesovi během rozhovoru při příležitosti konference Konzervativní strany v Birminghamu.

Přestože Fosterová souhlasí s tím, že láska je jenom jedna, manželství pro ni zůstává svazkem muže a ženy. Na druhou stranu ale uznala, že většina obyvatel Severního Irska s jejím postojem nesouhlasí, a že by na to měl parlament reagovat.

Dosud využívali unionisté, kteří jsou tradičními odpůrci legalizace manželství gayů a leseb, svého práva „petiton of concern“, díky němuž se jim podařilo zablokovat parlamentem přijaté zákony o gay a lesbických sňatcích.

Anglie a Wales legalizovaly manželství pro gay a lesbické páry v roce 2013 za podpory konzervativního premiéra Davida Camerona. „Manželství pro gaye a lesby podporuji, protože jsem konzervativní“, řekl Cameron na konferenci Konzervativní strany v roce 2011.

Následující rok se přidalo Skotsko. Tím, že v Severním Irsku nemohou gay a lesbické páry uzavřít manželství, nelze zrušit celostátní zákon o registrovaném partnerství, o jehož omezení na páry stejného pohlaví se vedly dlouhodobé spory.

Britský nejvyšší soud pak následně rozhodl, že je diskriminační, aby heterosexuální páry nemohly uzavírat registrované partnerství.

Jan Fiala

https://www.pinknews.co.uk/2018/10/03/dup-leader-arlene-foster-gay-couples-love-marriage/
https://echo24.cz/a/Sw2JX/britsky-heterosexualni-par-vyhral-soud-o-registrovane-partnerstvi

FaLang translation system by Faboba