PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Nejen v Česku se Svatý Valentýn nesl v duchu kampaně za legalizaci manželství pro všechny páry bez ohledu na pohlaví, neboť láska je jenom jedna, a neexistuje žádná hetero nebo homo verze. I na opačné straně Zeměkoule usilují gayové a lesby o možnost svatby. Pří příležitosti oslav lásky si 11 peruánských gay a lesbických párů symbolicky vyměnilo prstýnky a vyzvalo k legalizaci manželství pro všechny v této jihoamerické zemi.

Katolické Peru platí za jednu z nejkonzervativnějších latinskoamerických zemí. Na rozdíl od sousední Kolumbie, Brazílie a Ekvádoru, který zavedl rovnost manželství teprve loni, neumožňuje gayům a lesbám stvrdit své soužití, a to ani prostřednictvím registrovaného partnerství. Pravidelná akce odehrávající se rok od roku v distriktu Miraflores, v peruánské Limě, na tuto nespravedlnost poukazuje se slogany „Láska nikoho nediskriminuje!“.

Mezi demonstranty byla i právnička Susel Paredesová a její choť Gracia Aljovinová, s níž uzavřela v roce 2016 sňatek v Miami. Obě ženy se momentálně soudí s peruánskou matrikou za uznání jejich zahraničního manželství. V rozhovoru s peruánským tiskem vyzvala Paredesová všechny své LGBT+ spoluobčany a spoluobčanky, aby vyšli s pravdou ven, a odvolávala se přitom slova Ježíše Krista: „Pravda osvobozuje!“.

V boji za rovné manželství by LGBT+ Peruáncům a Peruánkám mohla pomoci judikatura Meziamerického soudu pro lidská práva, podle něhož jsou všechny smluvní země Americké konvence o ochraně lidských práv povinné otevřít institut manželství všem párům bez ohledu na pohlaví. Že se výlučnost manželství jako svazku muže a ženy stává neudržitelnou, potvrdil i nález ekvádorského ústavního soudu, který nejenže ratifikoval rozhodnutí IACHR, ale dokonce zrušil i dřívější ústavní definici manželství jako svazku muže a ženy.

Jan Fiala

https://www.pinknews.co.uk/2020/02/18/peru-same-sex-marriage-equality-protest-catholic-latin-america-valentines-day/?fbclid=IwAR2b7Bgm3qytUjDuV7OvzZLds5NeqzrEbDgCI_Vpyhn1q1bCbovFTCwOZtM
https://www.jsmefer.cz/latinska_amerika
https://www.jsmefer.cz/ekvador_manzelstvi_pro_vsechny

Air Jordan 1
FaLang translation system by Faboba