PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Ačkoliv je Kanada, která jako čtvrtá na světě otevřela manželství všem párům bez ohledu na pohlaví, právem považovaná za premianta, pokud jde lidská práva LGBT+, ani jí se občas nevyhne nějaký ten homofobní incident. Patřičná reakce z řad politických představitelů a představitelek na sebe nenechává příliš dlouho čekat.

Příkladem je exces z minulé neděle 21. března, kdy neznámý pachatel nakreslil na silnici před domem ottawského gay starosty Jima Watsona vyoutovaného v srpnu 2019 nápis "F**k you, fag!". Zatímco u našich severních sousedů by se něco takového setkalo v lepším případě s nezájmem, v horším i s tichou podporou z řad takzvaného konzervativního křídla tamní politické scény, za oceánem je situace diametrálně odlišná.

Reakce kanadského premiéra Justina Trudeaua přišla téměř okamžitě. "Zprávy o homofobním graffiti před domem Jima Watsona mě doslova ohromily. Nejen v Ottawě, nýbrž i v celé Kanadě, nemá taková ignorantská a naprosto neomluvitelná nenávist místo!," nechal se předseda vlády Kanady slyšet na svém twitterovém účtu s dodatkem, že za starostou Ottawy stojí celá země.

Vandalství před Watsonovým domem předcházel den, kdy se stal nejdéle sloužícím starostou ihned v závěsu za montrealskou starostkou Valérií Plante, která mu rovněž vyjádřila svou morální podporu. Šéf ottawské policie Peter Sloly informoval, že jednotky specializující se na zločiny z nenávisti celý případ řádně prošetří.

https://www.pinknews.co.uk/2021/03/23/justin-trudeau-jim-watson-gay-ottawa-mayors-homophobic-slur-house/

FaLang translation system by Faboba